Vad är en VPN-tunnel?

VPN växer kraftigt i popularitet, men de kan vara ganska mystiska. Här förklarar vi vad som menas med en VPN-tunnel och hur allt fungerar för att skydda din online-aktivitet från nyfikna ögon.

VPN står för Virtual Private Network och används främst av anställda som ansluter till sitt företagsnätverk från en avlägsen plats. Dessa dagar är VPN-tjänster populära bland konsumenter som vill komma åt innehåll som annars blockeras på grund av deras plats eller av personer som inte vill att deras online-aktivitet ska vara synlig eller spårbar.

sta VPN – Här vår testvinnare av vårat VPN bäst i test 2022

Vårt val av de bästa VPN:erna är NordVPN och ExpressVPN.
Så vad är en VPN-tunnel?

När du surfar på webbplatser utan VPNS.se är de data som skickas från din router via din Internet-handling till webbplatsen synliga för alla som kan hacka sig in i anslutningen.

Men det är inte att säga alla data är läsbara. När du använder en webbplats med HTTPS krypteras informationen så att en hackare inte kan läsa den. Detta är viktigt när du använder internetbank eller gör ett köp: du vill inte att din adress och ekonomiska information ska falla i fel händer.

Naturligtvis använder inte alla webbplatser HTTPS och inte all information som skickas via HTTPS är krypterad. Det är till exempel fortfarande möjligt för någon att se att du har besökt en viss webbplats, även om dina kreditkortsuppgifter är krypterade.

Det är här VPN kommer in. Tekniskt en VPN betyder inte att data är krypterad, betyder det att det är inkapslade.

Det är därför det kallas en VPN-tunnel: anslutningen mellan din dator och VPN-servern är i huvudsak en tunnel som skyddar de data som överförs inom den från att nås av någon annan. Det är lite som en tunnel för bilar: betongtunneln själv skyddar de bilar som kör genom den från vattnet eller jorden ovanför kraschar ner.

De flesta – om inte alla – VPN-tjänster krypterar också de data som skickas genom tunneln, vilket ger ett andra lager av skydd.

För närvarande är de flesta VPN-tjänster för OpenVPN-protokollet som – som namnet antyder – är öppen källkod. Det innebär att koden är allmänt tillgänglig och kan kontrolleras för säkerhetsbrister. Det här protokollet är dock inte tillgängligt på alla enheter och kan vanligtvis bara användas om VPN-tjänsten erbjuder en app för operativsystemet som enheten körs.

NordVPN meddelade nyligen att man skulle sluta stödja de föråldrade L2TP/IPSec- och PPTP-protokollen som nu anses osäkra.